2016/07/31

Czy jest możliwa zdrowa dieta ketogeniczna 90/10 , a jeżeli to jak?


Jak zwykle zaczynamy od podstawowego założenia kontrarianina: "a co jeżeli większość nie ma racji?"(Źiźek wyraził to łamanym angielskim: what if ze opozit is true?) i jeżeli da się to jak miałoby to wyglądać?
w posiłku musi być na każde 100gr tłuszczu 20gr WW(WęgloWodanów ale tych netto błonnik odejmujemy) i B(Białek) łącznie.
To nie oznacza konieczności picia oliwy bez zakąski.
Można jeść i to bardzo smacznie nie zaburzając tej proporcji. Żeby nie być gołosłownym przybliżę lunch z obrazka.  Na dwie soby (Córka ma oczywiście swoje koncepcje które oczywiście są lepsze bo są jej stąd gotuję na dwoje)
przepis będzie teraz:

150gr brukselka (ww 3,3/ b 3,4 w 100gr)= 10,5
150gr kalafior(3/1,9)= 7,35
80gr oliwa
31+29gr boczniaki(3,3/3,8)= 4,26
10gr czosnek(28/6,4)= 3,4
100gr jarmuż(2,3/2,4)=4,7
50gr olej kokosowy
razem nietłuszczowych makroelementów 30,2gr * 4,1kcal w 1g to daje 120,8kcal
130gr tłuszczu *9kcal w 1g daje 1170kcal VOILA!!!!

Puree z brukselki
brukselka w oliwie na mały ogień aż zmięknie i uzyska intensywny kolor
(wersja dla leniwych: brukselka w oliwie w szklance żaroodpornej  do mikrofali 850W na 3min)
przyprawy : kurkuma(można dać curry ale my dajemy kurkumę bo niszczy GBM), ostra papryka, pieprz
wyjmujemy do szklanki(wersja dla leniwych wyjmujemy szklankę z mikrofali ;-)
mikser/blender ręczny- miksujemy z ćwierć ząbka czosnku
dodajemy jeszcze oliwy. UWAGA!!!! Extra Virgin się nie nadaje zupełnie będzie wstrętne i o smaku starych śrubek( nie pytajcie skąd wiem ;-) Najlepsza jest tania oliwa z wytłoczyn z oliwek, ma bardzo łagodny smak. Oliwy można dać naprawdę dużo- ja dodaję też odrobinę gorącej wody(20-50ml w zależności od brukselki) bo całość ma być puszysta.
Nie mówcie dzieciom co to jest i dajcie im spróbować- będziecie zaskoczeni reakcją(pod warunkiem oczywiście  że będzie dosolone ;-)

Puree z kalafiora- także samo jak powyzej, a efekt? mmmmmm ziemniaczane nie ma podejścia, jak chcesz zaszaleć to do miksowania ze dwie łyżeczki mleczka kokosowego

Boczniak na suchą nieprzywierającą zbytnio patelnie(my mamy ceramiczną teraz akurat ale na stalowej-nierdzewnej tez się da) blaszkami do dołu.
Po kilku minutach dociskamy szpachelką(NIE PRZEWRACAĆ OD RAZU BO SIĘ POROZRYWA!!!!!- docisnąć mocno puści sok i się odklei), po kolejnej minucie przewracamy. Smażymy dalej 2-3min.
Wrzucamy olej kokosowy i posiekany czosnek. 30sek zdejmujemy boczniaka. kolejne 30sek-1min wrzucamy jarmuż wraz z ostrą papryką i imbirem. po 2min dolewamy kilka łyżek wody i wydajemy.
całość posypujemy ostro świeżym pieprzem(piperyna dobrze robi)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz